Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.11.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
Amazon zařadil další robotický prvek do svých skladů. Nové robotické rameno dokáže manipulovat s nezabaleným zbožím a pro následné rozpoznání objektů, které může robotická paže zvednout, používá Amazon umělou inteligenci.
Jardadoma (1546) | 13.11.202214:56
Takhle nejak prisel o praci Fantozzi, když misto nej robot srouboval vicka na zubni pasty.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 13.11.202211:38
Taková robotická ramena ­(nevím jak tady, protože chybí video­) ale třeba v automobilkách maj velkou sílu, rozměry, nesou těžký náklad a pohybují s ním hodně rychle, ale jsou to samé zrychlení a zpomalení velkého výkonu, tak by mě zajímalo jestli maj ty motory rekuperaci a jakou maj spotřebu při brždění v porovnání se zrychlením pokud rekuperaci nemaj.
Odpovědět0  0
vilcoo (91) | 13.11.202214:52
Každý synchrónny motor s permanentnými magnetmi rekuperuje pri deceleracii.
Odpovědět1  0
CooliPi (378) | 13.11.202214:55
Nemuzu odpovedet za Amazon, ale pri hledani optimalnich serv do CNC stroje jsem narazil na integrovana serva:
https:­/­/teknic.com­/products­/clearpath­-brushless­-dc­-servo­-motors­/clearpath­-sd­-stepper­-replacement­/
Takove servo se zpetnou vazbou vi kde je, tudiz mu staci k udrzeni pozice jen minimalni mnozstvi energie. Nekde v dokumentaci k Clearpath servum jsem si vsiml, ze pisou neco o lokalni rekuperaci ­- tedy servo se pri deceleraci stava zdrojem proudu, ktery ovsem pusti do obvodu DC zdroje. Oni prodavaji i zdroje, ktere se z toho nepo... a umozni tuto zpetnou energii vyuzit ­- ale musi mit na sobe dalsi odber, aby prebytek energie nenabil kondenzatory na moc vysoke napeti. Nad zdroj, tedy do rozvodne site se pak logicky energie nemuze dostat jako prebytek, ale jen jako uspora pri pohybu jineho motoru.

Vysoke otacky serv ktere neproklouznou diky integrovane zpetne vazbe umozni vyssi prevodovy pomer a tudiz jeste mensi pridrznou silu ­(a proud motorem­) pri stani.

Myslim, ze vsechny roboticke paze budou pouzivat serva ruzneho provedeni, ale vlastne elektricky shodne ­- je to synchronni AC motor. Lisi se pak tim, kam je zavedena zpetna vazba od enkoderu pozice ­- jestli do centralni jednotky, nebo do elektroniky s menicem na motoru. Rozhrani prikazu se lisi, nektera serva maji CAN, tato maji step­/direction interface a nejakou seriovku. Zde je enkoder pocitajici pozice napajen z nezavisleho okruhu 24V, cili kdyz odpadne silarina, tak to stale vi svoji pozici i kdyz s tim hybete rukou. To umozni vratit se k posledni operaci bez nutnosti zajet do krajni polohy.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 13.11.202215:12
Btw: Pokud řešíte energetickou náročnost robota, tak si to srovnejte s energetickou náročností člověka­-skladníka. Která je zdánlivě malá, ale ve skutečnosti obrovská. Vemte si, co energie spotřebuje ­"zajištění životních potřeb­", doprava maníka do práce, oblečení, bydlení atd. Nebo řešíte jen to, jak dlouho přitakové spotřebě vydrží robot na baterky?
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 13.11.202220:04
Pokud jde o mě, tak ani jedno z toho, jen jak podobné roboty fungují.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 13.11.202220:02
Díky všem za info, takže je tam rekuperace.
Odpovědět0  0
TomMal (6) | 13.11.202221:52
Principielně umožňují motory na robotech rekuperaci. U průmyslových se snad vždy používají synchronní motory, které při brzdění generují proud. Tento proud je nutné nějak mařit. V principu lze použít tři způsoby. Nejjednodušší je to spálit v brzdném rezistoru, tzn energii z brzdění zmařit. Často se dělají systémy, kdy je více měničů na jednom DC meziobvodu. V tu chvíli pokud jeden motor brzdí a druhý generuje moment, energie z brzdícího motoru teče do toho generujícího moment. Aby bylo zajištěno brzdění i když funguje jeden motor, brzdný rezistor stejně musí být pouzit. Nejefektivnější, ale také nejdražší na pořízení je skutečná rekuperace, kdy se energie z meziobvodu vrací přes střídač do sítě.
Návrhy těchto systémů jsou poměrně složité, každý díl je dost drahý a podcenění vede k horší funkčnosti, naddimenzování k velkému nárůstu ceny. V praxi se používají různé kombinace podle toho co přesně systém dělá
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1232) | 14.11.202210:01
Na to jsou normy. Pokud robot pracuje v blízkosti osob, tak má omezenou rychlost a navíc je kolaborativní, a také záleží na nákladu. Nemůže prostě brát věci co mají ostré hrany a manipulovat kolem lidí. Hodně i záleží na bezpečákovi co dovolí atd. Pokud je robot jen ­"hloupej­" a rychlej, musí být v kleci a nikdo k němu nesmí.
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 13.11.202210:08
Hlavně, aby se nenaučil stávkovat.
Odpovědět0  0
Jardadoma (1546) | 13.11.202214:54
Pouze roboti z Francie :o)
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 13.11.20225:10
Což je ovšem velmi zjednodušeno tím, že AI vlastně nemusí poznat ­"co to je?­" ale ­"je to tohle?­" Tedy ­"tam a tam je máslo, rohlíky a vejce, vezmi rohlíky­" a má parametry, jak vypadá rohlík. Namísto všeobecného dotazu: ­"co je to tam na polici­", což by bylo o dost náročnější. ­(Nemluvě o tom, že většina zboží má ean, potažmo jiný čárkáč­) Ale jinač rozhodně chválím. podobnou práci může dělat robot a ne člověk, degradovaný do pozice nemyslícího stroje. ­(a ještě s všudypřítomným buzerákem, který je zrovna v Amazonu neskutečný. ­(Přespisy i na to, jak se má správně chodit po schodech. A vše sledované kamerou a ty blbosti nejen předepsané, ale také vynucované.)
Odpovědět4  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.